zondag 8 mei 2011

"Mary Reed"


Voor het "zee" thema op het Zelf lingerie maken forum,
heb ik het setje "Mary Reed'"  gemaakt...

Ik ben hiertoe gekomen door de print op de lycra,
hierop worden zee vaarders uit de 'oude tijd' afgebeeld, en ook zee rovers.

Ik moest een balconette maken voor de lingerie cursus,
en dit type bh vond ik wel passen bij 'die tijd'
De bandjes die geknoopt zijn geven de touwen weer van zo'n zee vaarder,
en het m.v stukje is versiert met een soort van 'jabotje' maar dan simpeler,
afgewerkt met een soort van zeemansknoop naar eigen idee.


Mary Reed, wie was zij?


Mary Read zou in Plymouth, Devon, Engeland in de late 17e eeuw geboren zijn.

Mary was  een buitenechtelijk kind, en  werd door haar moeder als jongen opgevoed om de erfenis op te kunnen strijken van haar vader, waar ze alleen aanspraak op maakte als ze een jongen kreeg.
. Haar nieuwe man, die kapitein was en vaak op reis ging, was hiervan op de hoogte.

Op haar 13e ging Mary varen als schippersknecht om de kost te verdienen. Na een aantal maanden had ze het wel gezien en schreef ze zich in bij de Britse marine. Nog steeds verkleed als man ging ze de strijd aan met de Fransen in de Spaanse Successieoorlog. Na een aantal maanden werd ze verliefd op een Vlaamse collega, ze besloten na enige tijd beiden hun ontslag te nemen bij de marine, en te trouwen

Mary kon zich voor het eerst voordoen als vrouw. Ze besloten samen een inlet (bar annex kroeg) te beginnen, genaamd De Drie Hoefijzers.
Volgens overleveringen was de inlet gevestigd in de buurt van Breda of het kasteel van Breda.
Een aantal jaren later zou de man van Mary door een lastige klant zijn neergestoken. Hij overleed een aantal dagen later aan de bloedingen. Mary verkocht vervolgens de inboedel en vermomde zich weer als man en meldde zich deze keer aan bij de Nederlandse marine, en vertrok richting de Caraïben.


Begin 1718 kwam Mary aan in de Caribische Zee 
 Daar werden ze overvallen door een piratenschip onder leiding van Jack Rackham (Calico Jack) en zijn vriendin Anne Bonny.
Mary werd opgenomen onder de bemanning van Rackham ( Calico Jack). Na enige tijd kwam Anne Bonney erachter dat Mary een vrouw was. Ze beloofde dit niet verder te vertellen en ze werden goede vriendinnen. De kapitein kreeg toch na enige tijd argwaan en het geheim werd hem door de dames verteld.

Rackham zag er geen probleem in en er werd gefluisterd dat de drie een verhouding hadden. Later werd Mary ook verliefd op een medepiraat. Drie à vier maanden heeft de zegetocht van Rackham ( Calico Jack) mogen duren. Op een ochtend, eind oktober in 1720, werd het schip onder vuur genomen door kapitein Jonathan Barnet, een afgezant van gouverneur Woodes Rogers om piraterij de kop in te drukken. Die ochtend kon de bemanning geen weerstand bieden omdat ze nog dronken waren van de vorige avond, alleen Mary en Anne Bonny zouden zich verzet hebben tegen hun arrestatie.


.
Een oplettende vrouwelijke passagier aan boord van de koopvaarder merkt iets vreemds op. Later vertelt zij daarover: "Door de omvang van hun borsten, meende ik dat het vrouwen waren." Uiteindelijk kreeg zij ook gelijk, want een maand later toen Calico Jack en de bemanning gevangen werden genomen werden deze vrouwen geïdentificeerd als Mary Reed en Anne Bonny.

Bij hun proces op Jamaica werden Mary en Anne veroordeelt om te worden opgehangen. Maar omdat Anne zwanger was en Mary deed alsof kregen ze gevangenisstraf. Omdat de engelse rechtbank geen ongeboren kind mag vermoorden.

In het proces worden beide dames aangeklaagd wegens "Piraterij, beroving en halsmisdaden." Zij zijn - voor zover bekend - de enige deelnemende vrouwen uit de geschiedenis van de piraterij.

Van deze 2 piraten vrouwen heb ik voor Mary Reed gekozen,
 omdat ze dus volgens de legenden in mijn geboortestreek gewoond heeft.

Breda, is voor mij de kortstbijzijnde stad, ligt 8 km boven waar ik woon.
Haar Vlaamse man kwam dus voor mijn gevoel ook uit de buurt,
want Vlaanderen ligt ongeveer 20 km naar beneden voor mij.

Dat vond ik zeer interessant, daarom heeft zij het gewonnen van Anne Bonny...


7 opmerkingen:

 1. Het is echt een prachtig setje! Mooi ´versierd´. Heel leuk met die zeemansknoop! Het broekje vind ik ook heel mooi geworden! Echt een piratensetje, heel mooi vrouwelijk en toch stoer.

  Het verhaal is ook leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastische set De balconnet met jabot vind ik een vondst en het broekge met stoere touwriemen erom heel leuk.
  Maar wat ik het meest fantastisch vind: het stofje is van dichtbij gezien natuurlijk vol maritieme motieven , maar lijkt uit de verte precies de stoere , door het werk en de zee getekende kleding van de zeeman
  prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kei gave set, het verhaal erbij.
  Je wordt helemaal meegesleept. Je hebt er een prachtige stoere set van gemaakt.
  Piraat Marian!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig verhaal bij een nog geweldiger setje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ontzettend leuke set geworden! Dochterlief die even mee zat te kijken vond het wel een stoere set met de bandjes en het boxerbroekje.
  Mooi verslag heb je ook gemaakt met alle details, toelichting en afwerking uitgeschreven en gelegd. gr. Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, wat een mooie set Marian! Jij hebt echt een neus voor mooie stoffies! Past helemaal in het zee-thema. Prachtig gefotografeerd zo met dat zwaard, geeft een mooi sfeerbeeld. En mooie details!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de woorden van de anderen.

  Een heel mooi setje is dit geworden!

  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen